Беларуская мова-родная мова?
Беларуская мова-родная мова?
Некаторыя людзі лічаць сябе сапраўднымі беларусамі але не ведаюць роднай мовы ці не жадаюць на ёй размаўляць,чаму так?Можа называць сябе беларусам стала модна і усё на гэтым.....
...жизнь это не те дни которые прошли,
а те которые запомнились...
а те которые запомнились...
- DRAGON
- Провинциальный секретарь
- ПаведамленняўCOLON 127
- ЗарэгістраваныCOLON 28.10.2006 18:26
- АдкульCOLON Менск
- CONTACTCOLON
Re: Беларуская мова-родная мова?
Можа яны звыкліся з тым, што калі на Беларусі двухмоўе, то размаўляючы па-расейску яны таксама могуць сябе лічыць беларусамі, але мне здаецца, калі сапраўдны беларус не жадае ведаць матчыну мову і не жадае, падкрэсліваю не жадае, размаўляць на ёй, то гэта псэўдабеларусСизый пісаў(а)COLONНекаторыя людзі лічаць сябе сапраўднымі беларусамі але не ведаюць роднай мовы ці не жадаюць на ёй размаўляць,чаму так?Можа называць сябе беларусам стала модна і усё на гэтым.....

Vita sine libertate, nihil
Усё роўна нас не спыняць!!!
- А Баба-Яга против
- Корабельный секретарь
- ПаведамленняўCOLON 414
- ЗарэгістраваныCOLON 06.12.2006 19:49
- АдкульCOLON Адтуль, а там гэта вам не тут.
- CONTACTCOLON
Наколькі мне вядома, найважнейшай адзнакай нацыянальнасці, альбо нацыі з'яўляецца мова, калі памірае мова - памірае нацыя, як абасобленая адзінка.джеки чан пісаў(а)COLONне, ну беларус - гэта ж нацыянальнасць і да мовы не мае ніякага дачынення. а мовы у нас дзве, таму беларусь упаўне можа размаўляць на любой з іх. а вось неведанне мовы - гэта праблема. я таксама дрэнна яе ведаю. але спрабую вычыцца.
Я - рускі, але лічу, што было б вельмі добра, калі б усе жыхары Беларусі размаўлялі ТОЛЬКІ на беларускай мове. Дазваляючы толькі бабулям і старым дзядам, якія ведаюць толькі рускую мову, астатнія - няхай вывучаюць. Пэўна праз два-тры гады ў такім выпадку мы ўсе б размаўлялі па-беларуску і не "выёжваліся".
Самое большее, что мы можем дать друг другу – это кусочек тепла.
- А Баба-Яга против
- Корабельный секретарь
- ПаведамленняўCOLON 414
- ЗарэгістраваныCOLON 06.12.2006 19:49
- АдкульCOLON Адтуль, а там гэта вам не тут.
- CONTACTCOLON
2 джеки чан
Безумоўна, табе смешна, таму што, ты не маеш жадання нічога адраджаць. Умовы трэба ствараць самастойна, напрыклад: пачаць размаўляць толькі на роднай (беларускай) мове ва ўсіх выпадках: на лекцыях, семінарскіх занятках, у сям'і, са знаёмымі і г. д. Але гэта вельмі цяжка, спачатку, каб было лягчэй трэба стварыць вось такія "беларускія куткі" (дзякуй, Боська), і беларускія суполкі, дзе ўсе сталі б вывучаць і паляпшаць сваё мовазнаўства.
Памятайце толькі, што рэформы зверху распаўсюджваюцца ў дзесяць разоў хутчэй, чым рэформы знізу, таму без пажаданняў сенняшняй улады беларускамоў'е стварыць патрабуе не 2-3 гады, а 20-30 год (ці гадоў, скажыце, калі ласка, як трэба).
Калі вы, ДЖЭКІ, ведаеце гісторыю, то мабыць, памятаеце як прымалася хрысціянства (што было ў сотні разоў больш складана), і ведаце, пэўна, сотні прыкладаў з сучаснай гісторыі: наколькі хутка распаўсюдзілася "сэксуальная рэвалюцыя" з дапамогай СМІ, як за некалькі гадоў зламаліся адні ідэалы і з'явіліся іншыя. Дарэчы, колькі гадоў патрабавала перайменаванне праспекта Скарыны ў нейкі незразумелы праспект Незалежнасці (ад каго і ад чаго ў 2005, наколькі памятаю, годзе), і г.д.
Трэба змяніць толькі ідэалогію і ўсё. А з дапамогай СМІ большасць стане разважаць у патрэбным напрамку.
Безумоўна, табе смешна, таму што, ты не маеш жадання нічога адраджаць. Умовы трэба ствараць самастойна, напрыклад: пачаць размаўляць толькі на роднай (беларускай) мове ва ўсіх выпадках: на лекцыях, семінарскіх занятках, у сям'і, са знаёмымі і г. д. Але гэта вельмі цяжка, спачатку, каб было лягчэй трэба стварыць вось такія "беларускія куткі" (дзякуй, Боська), і беларускія суполкі, дзе ўсе сталі б вывучаць і паляпшаць сваё мовазнаўства.
Памятайце толькі, што рэформы зверху распаўсюджваюцца ў дзесяць разоў хутчэй, чым рэформы знізу, таму без пажаданняў сенняшняй улады беларускамоў'е стварыць патрабуе не 2-3 гады, а 20-30 год (ці гадоў, скажыце, калі ласка, як трэба).
Калі вы, ДЖЭКІ, ведаеце гісторыю, то мабыць, памятаеце як прымалася хрысціянства (што было ў сотні разоў больш складана), і ведаце, пэўна, сотні прыкладаў з сучаснай гісторыі: наколькі хутка распаўсюдзілася "сэксуальная рэвалюцыя" з дапамогай СМІ, як за некалькі гадоў зламаліся адні ідэалы і з'явіліся іншыя. Дарэчы, колькі гадоў патрабавала перайменаванне праспекта Скарыны ў нейкі незразумелы праспект Незалежнасці (ад каго і ад чаго ў 2005, наколькі памятаю, годзе), і г.д.
Трэба змяніць толькі ідэалогію і ўсё. А з дапамогай СМІ большасць стане разважаць у патрэбным напрамку.
Самое большее, что мы можем дать друг другу – это кусочек тепла.
- DRAGON
- ПаведамленняўCOLON 127
- АдкульCOLON Менск
- CONTACTCOLON
2 А Баба-Яга против
Цалкам згодзен, ды і калі жадаеш распаўсюджваць белмову, можна гэта рабіць і без СМІ...
Для пачатку як пісала А Баба-Яга против, сапраўды лепш пачаць размаўляць сярод сяброў, знаёмых, дома...
вось што датычыцца семінараў, на лекцыях, то гэта цяжка зрабіць, бо па-першае вакол цябе руская мова льецца+прававыя тэрміны некаторыя, я напрыклад, не ведаю як астатнія,перакласці на беларускую мову не магу.
Цалкам згодзен, ды і калі жадаеш распаўсюджваць белмову, можна гэта рабіць і без СМІ...
Для пачатку як пісала А Баба-Яга против, сапраўды лепш пачаць размаўляць сярод сяброў, знаёмых, дома...
вось што датычыцца семінараў, на лекцыях, то гэта цяжка зрабіць, бо па-першае вакол цябе руская мова льецца+прававыя тэрміны некаторыя, я напрыклад, не ведаю як астатнія,перакласці на беларускую мову не магу.

- Боська
- Коллежский секретарь
- ПаведамленняўCOLON 724
- ЗарэгістраваныCOLON 20.10.2005 0:37
- АдкульCOLON з-пад Менску
- CONTACTCOLON
каліласка, завядзі новую тэму, і паспрабуем разам перагласці асобныя словы дый заканадаўства цалкам на беларускую.DRAGON пісаў(а)COLONправавыя тэрміны некаторыя, я напрыклад, не ведаю як астатнія,перакласці на беларускую мову не магу.
можна нават конкурс зрабіць, хто хутчэй ды якасней.

сор должен сидеть в избе (с)
- DRAGON
- ПаведамленняўCOLON 127
- АдкульCOLON Менск
- CONTACTCOLON
А гэта добрая думка...я падумаю, пакуль будзем рыхтавацца да іспытаў і здаваць залікі, адначасова думаць а як гэта будзе па-беларускуБоська пісаў(а)COLON каліласка, завядзі новую тэму, і паспрабуем разам перагласці асобныя словы дый заканадаўства цалкам на беларускую.
можна нават конкурс зрабіць, хто хутчэй ды якасней.

- Licvinka
- ПаведамленняўCOLON 59
- ЗарэгістраваныCOLON 23.11.2006 0:04
- АдкульCOLON Віленская губерня
Мне вельмі сорамна за тое, што толькі зараз далучаюся да вашай размовы.
але гэта лепш чым ніколі.
Сапраўды, у нашай краіне даволі складана размаўляць па-беларуску. І чалавеку, які ніколі не размаўляў на роднай мове заўсёды і паўсюль, не сутыкнуўся з пэўным негатывам з боку грамадства, цяжка зразумець аб чым я кажу.
Аднак я хачу супакоіць спадара ДЖЕКІ. Галавой біцца не трэба, няма сэнсу. Дастаткова проста размаўляць і ... мець цярпенне, часам крыху мужнасці і пазбавіцца ўсіх забабонаў. Пералічанага вышэй дастаткова для таго, каб не сталі прароцтвам словы, што "Няма беларусаў.//Не было і няма." Бо, як ужо правільна было адзначана, мова з'яўляецца адной з найбольш істоных умоў існавання нацыі.

Сапраўды, у нашай краіне даволі складана размаўляць па-беларуску. І чалавеку, які ніколі не размаўляў на роднай мове заўсёды і паўсюль, не сутыкнуўся з пэўным негатывам з боку грамадства, цяжка зразумець аб чым я кажу.
Аднак я хачу супакоіць спадара ДЖЕКІ. Галавой біцца не трэба, няма сэнсу. Дастаткова проста размаўляць і ... мець цярпенне, часам крыху мужнасці і пазбавіцца ўсіх забабонаў. Пералічанага вышэй дастаткова для таго, каб не сталі прароцтвам словы, што "Няма беларусаў.//Не было і няма." Бо, як ужо правільна было адзначана, мова з'яўляецца адной з найбольш істоных умоў існавання нацыі.
- L1Ghter
- Надворный советник
- ПаведамленняўCOLON 2438
- ЗарэгістраваныCOLON 05.03.2005 6:39
- АдкульCOLON Пустоверть
ante scriptum: Той, хто не паважае родную мову, не паважае роднага народа. І. Мележ.
2 Джекі: Хто жадае, робіць, хто не жадае- шукае прычыны каб не рабіць.
2 суполка: і навошта вы ўсе яго заахвочваеце? Калі чалавеку самаму гэта патрэбна, ён прыйдзе да гэтага сам.
2 усе не пакідайце ж мовы нашай беларускай каб не ўмерлі.
з.ы. Джекі, хто аўтар апошняга выразу? =))))))
2 Джекі: Хто жадае, робіць, хто не жадае- шукае прычыны каб не рабіць.
2 суполка: і навошта вы ўсе яго заахвочваеце? Калі чалавеку самаму гэта патрэбна, ён прыйдзе да гэтага сам.
2 усе не пакідайце ж мовы нашай беларускай каб не ўмерлі.
з.ы. Джекі, хто аўтар апошняга выразу? =))))))
you should never underestimate the predictability of stupidity. (с) Bullet-Tooth Tony
...так уж и невиновен (с) В.С. Абакумов
...так уж и невиновен (с) В.С. Абакумов
Хто зараз на канферэнцыі
Зараз гэты форум праглядаюць: 1 і 0 гасцей